Apparatuur voor productvideo's

Apparatuur voor productvideo’s

Welke apparatuur voor productvideo’s heb je nodig om een toffe productie te maken? Kan je telefoon en je bureau lamp voldoende zijn? In theorie wel. Maar Hoe hoog wil je de lat leggen voor jouw product of je klanten?  De complexiteit en creativiteit van de video kan veel meer geuit worden met de juiste apparatuur. Daarom gaan we in dit artikel de basics doornemen samen met wat pro tips.

  Camera

  De camera is natuurlijk het belangrijkste onderdeel van de uitrusting.  Zorg ervoor dat je een camera kiest die geschikt is voor jouw behoeften. Zo zijn de Sony A7SIII of de Canon EOS R5 compacte kwaliteit camera’s. Beide camera’s bieden uitstekende beeldkwaliteit, Auto focus en meer dan 100 fps slowmotion in 4k. Naast de camera, zijn de lenzen net zo belangrijk. Gebruik bijvoorbeeld lenzen met een grotere opening (een lager f-getal) voor een mooie onscherpe achtergrond en scherpe focus op het product. De Sigma 50mm f/1.4 ART en de Canon EF 85mm f/1.2L II zijn daar uitstekende opties  voor. Het is  maar net welk merk camera en lens mount je hebt. Je kan ook gebruik maken van lens convertors om andere merken lenzen op jouw camera te laten werken.

   

   

   

   

   Apparatuur voor productvideo's

   Satief

   Het gebruik van een statief is er natuurlijk om scherpe en stabiele beelden te maken. Ook kan een statief handig zijn voor sliders en andere apparatuur dat tussen de camera en statief thuis hoort.  Zorg voor een stevig statief dat geschikt is voor het gewicht van de camera en de lens. Het Manfrotto MT055XPRO3 statief is nooit mis geschoten. En denk ook aan doekstatieven en lichtstatieven wat ons bij het volgende brengt, de verlichting. Goede verlichting is essentieel voor het maken van hoogwaardige productvideo’s. Zorg voor een driepuntsverlichtingssysteem, waarbij je een hoofdlicht, een invullamp en een achtergrondlicht gebruikt. Gebruik een lichtbox, dat is een lichtbronnen met een goot oppervlak  om schaduwen te minimaliseren. Zoals de Aputure LS C300D en de Litepanels Astra 6X.

    Apparatuur voor productvideo's

    Achtergrond

    Verder is het belangrijk om een geschikte achtergrond  te kiezen die past bij jouw product en merk. Gebruik bijvoorbeeld een witte achtergrond voor een minimalistische uitstraling. Ook kan er met gekleurd licht je witte of zwarte achtergrond zeer interessant maken. Of kies een achtergrond met een patroon of textuur om de interesse te wekken. Een optie is om gebruik te maken van een groen scherm (green screen), die later vervangen kan worden met een andere achtergrond tijdens de post-productie.    

     Conclusie

     Ik heb nog tips voor een extra edge voor je productvideo’s. Een turtable doet wonderen als je het goed gebruikt. Zeker in combinatie met een slider kan je extreem dynamisme shots maken van het product die er heel professioneel uitzien. zoals de eerste paar shots in de anycubic video die ProductvideoX heeft gemaakt. 

     Tot slot is het aan jouw inzet en creativiteit om een mooie productvideo te maken. Zoals ik al zei kan je met een telefoon en wat lampen tegenwoordig al best veel. Apparatuur blijft optioneel na behoefte. Uiteindelijk bepaalt de skills van de cameraman en niet het beste en duurste apparatuur het eindresultaat. Hoewel dat wel meer creatieve opties geeft.  

      Stuur een bericht