Mooie he

zo maak je een productvideo

Een productvideo van 15 seconden, dat kan toch niet zoveel werk zijn? Dat zou eigenlijk maar 15 seconden van je tijd moeten kosten. Of in ieder geval, dat denk je.

Maar als je eenmaal bezig bent, zijn er ineens heel veel dingen waar je rekening mee moet houden om een mooi resultaat te krijgen. En hoeveel moeite je er ook in stopt, zonder vakkennis krijg je vaak een minder professioneel resultaat.

Laten we beginnen bij het begin: welke facetten komen er kijken bij een productvideo commercial?

 

 • Branding om het product heen, zoals website, design, foto’s, huisstijl, etc.
 • Concept
 • Scenario
 • Film apparatuur
 • Set / materialen
 • Filmen
 • Praktische effecten
 • Montage
 • Special effects
 • (Titel) animaties
 • Geluidseffecten

Voorbereiding

Zoals je ziet, is het een hele lijst aan stappen die je moet doorlopen om een goede productvideo te kunnen maken. Hieronder lees je een korte beschrijving van alle onderdelen. De eerste stap gaat over branding rondom het product. Je begint met het product, maar is het goed vindbaar op de website? Is het design passend binnen de huisstijl? Zijn er al goede productfoto’s gemaakt? En zo zijn er nog veel meer elementen die te maken hebben met duidelijke branding. Als de basis van de branding niet compleet is, gaat de impact van een goede productvideo vaak verloren. Zorg er daarom voor dat de basis van je merk en product goed is.

 

 

 

 

  Slagschaduw

  Na de basis volgt het concept. Nu begint het leuk te worden. Je gaat aan de slag met het bedenken van wat mogelijk is met de identiteit van het product. Welke uitstraling past bij het product? Is er een hoog montagetempo nodig, of juist een langzaam montagetempo? Zijn er ingrediënten en/of onderdelen van het product die op een creatieve manier benadrukt kunnen worden? Maak er een lijst of moodboard van om een totaalplaatje te creëren van het concept. Met dit conceptuele plan kun je een scenario schrijven en daar vervolgens een shotlist van maken.

   

   

   

   

   Zo maak je een productvideo

   Apparatuur

   We gaan verder met het meer technische verhaal. Als je hier dieper op in wilt gaan, kun je dat verder lezen in het artikel over filmapparatuur. Een goede kwaliteitscamera is tegenwoordig zelfs te vinden in telefoons. Het nadeel is echter dat als je dynamische instellingen nodig hebt. Een telefoon zal het aflegt tegenover SLR-camera’s. Denk aan volledige 4K-kwaliteit, slowmotion, autofocus, LOG-bestanden, connectiviteit met gimbals, sliders, etc. Dit zijn allemaal elementen die je nodig hebt als je echt een dynamische productcommercial wilt maken. Je kunt de benodigde apparatuur onder andere via Gearbooker verkrijgen. Natuurlijk kun je met een telefoon een eenvoudige low-key productvideo maken die er helemaal niet slecht uitziet. Het is aan jou hoe hoog je de lat legt.

    

   Dan gaan we naar de set of studio. Zoals je al vermoedde, is er een studio of set nodig om een professionele productvideo te maken. Het is fijn als deze ruimte goed verduisterd kan worden. Verder is het handig als er zo min mogelijk lichte muren en reflecterende objecten in de ruimte aanwezig zijn. Ook een achtergrond is een vereiste, zwart, wit of met kleur, net wat jij nodig hebt. Eventueel is er styling nodig of een scène met aankleding. Het is handig om goed voorbereid te zijn en de juiste spullen op de set te hebben.

    Filmen

    Op naar het echte werk, het filmen! Nu we het concept en scenario hebben en ons filmapparatuur hebben uitgezocht, en de studio klaarstaat, gaan we beginnen. De uitvoering van het scenario gebeurt aan de hand van een shotlist. Deze shotlist werken we chronologisch af, hoewel het regelmatig voorkomt dat er nieuwe inzichten zijn die tijdens het filmen naar voren komen. Geef deze inzichten vooral een kans! Daar komen vaak de mooiste resultaten uit voort. Als iets niet werkt, laat het los, neem even een stap terug en er komt vanzelf een betere optie.

     

     

     

     

     Zo maak je een productvideo

     Wat zijn praktische effecten? Het is eigenlijk heel letterlijk, het zijn effecten die (deels) niet op de computer zijn gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan onze Zonnatura commercial, waarbij de ingrediënten en het theezakje van een bovenaanzicht in het kopje vallen. Daarvoor hebben we elk ingrediënt, de gember, peperkorrels, citroengras en het theezakje, op een draaitafel gezet met een greenscreen erachter en dat vervolgens allemaal samengevoegd tot een beeld. Persoonlijk vind ik dit het leukste onderdeel van het vak. Het voelt zo goed als na het renderen het idee heeft gewerkt en het er goed uitziet. 

      

      

      

      

      Montage<br />

      Montage

      Na een aantal dagen van filmen en het creëren van praktische effecten gaan we beginnen aan de montage. Omdat we chronologisch hebben gefilmd, kunnen we het materiaal vrij gemakkelijk in de juiste volgorde terugvinden. Vervolgens trimmen we het materiaal op maat, wat zorgt voor het tempo en de continuïteit van de montage. Het is ook handig om als eerste te beginnen met het bepalen van de muziek, zodat je de cuts en opbouw van het videomateriaal meteen goed kunt plaatsen. Zodra dat is gedaan, voeg je de praktische effecten samen. Dan kun je kleurbewerking toepassen en is de video bijna klaar!

       

       

      Vervolgens kun je nog special effects toevoegen aan de video. Denk aan spetters, vuur, elektriciteit, je kunt het zo gek niet bedenken. Onthoud echter de zin “don’t overuse it”. Productvideo’s met alleen maar special effects kunnen vaak goedkoop overkomen. Bekijk hier de toepassingen van speciale effecten.

       Titel animaties

       Ook niet onbelangrijk zijn de (titel)animaties. Door het gebruik van (titel)animaties zet je jouw call-to-action krachtig neer in je eigen huisstijl en typografie. In combinatie met een goede climax en voice-over blijft de boodschap 100% hangen bij de kijkers. Denk aan reclames van parfum- of kledingmerken, deze blijven gewoon hangen en dat is het doel.

        

        

        

        

        Zo maak je een productvideo

        Tot slot zijn er nog de geluidseffecten. Goed en passend geluid maakt de video echt af. En je voelt de impact van de visuals vele malen beter. Denk hierbij aan de ijsblokjes die in het glas vallen in de monkey shoulder video.
        Dat is er pas achteraf ingezet. Gratis of betaalde geluidseffecten kan je op veel plekken online vinden. Maar het juist plaatsen en bewerken daarvan in een productvideo is nog een kunst. Hetzelfde geldt voor een goede voice-over. Meer hierover in het artikel over geluidseffecten en voice-overs.

        Zo maak je een productvideo! Mocht je hulp nodig hebben bij het proces, neem dan contact met ons op.

         

         

         

         

         Stuur een bericht