
zo maak je een productvideo
Een productvideo van 15 seconden dat kan toch niet zoveel werk zijn? Dat zou eigenlijk maar 15 seconden van je tijd moeten kosten. Of in ieder geval, dat denk je.
Maar, als je eenmaal bezig bent zijn er ineens heel veel dingen waar je rekening mee moet houden om een mooi resultaat te krijgen. En hoeveel moeite je er ook in stopt, zonder vakkennis krijg je vaak een minder professioneel resultaat.
Laten we beginnen bij het begin, welke facetten komen er kijken bij een productvideo commercial?
- Branding om het product heen, zoals website, design, foto’s, huisstijl, etc.
- Concept
- Scenario
- Film apparatuur
- Set / materialen
- Filmen
- Praktische effecten
- Montage
- Special effects
- (Titel) animaties
- Geluidseffecten
Voorbereiding
Zoals je ziet is het een hele lijst aan stappen die je moet doorlopen om een goede productvideo te kunnen maken. Hieronder lees je een korte beschrijving over alle onderdelen. De eerste stap gaat over branding om het product heen. Je begint met het product, maar is het goed vindbaar op de website, is het design passend binnen de huisstijl, zijn er al goede productfoto’s gemaakt en zo zijn er nog veel meer elementen die te maken hebben met duidelijke branding. Als de basis van branding niet compleet is, gaat de impact van een goede productvideo vaak verloren. Zorg daarom dat de basis van je brand en product goed is.

Na de basis volgt het concept. Nu begint het leuk te worden. Je gaat aan de slag met het verzinnen van wat mogelijk is met de identiteit van het product. Welke uitstaling past bij het product? Is er een hoog montage tempo nodig, of juist een langzaam montage tempo? Zijn er ingrediënten en/of onderdelen van het product om op een creatieve manier te benadrukken? Maak er een lijst of moodboard van om een totaalplaatje te creëren van het concept. Met dit conceptuele plan kan je een scenario schrijven en daar vervolgens een shotlist van maken.

Apparatuur
We gaan verder met het meer technische verhaal, als je hier dieper op wil in gaan dan kan je dat verder lezen bij het artikel filmapparatuur. Een goede kwaliteit camera is tegenwoordig zelfs in telefoons te vinden, het nadeel is echter dat als je dynamisme instellingen nodig hebt, een telefoon het zal afleggen tegenover SLR camera’s. Denk aan full quality 4k, slowmotion, autofocus, LOG bestanden, connectiviteit met gimbals, sliders, ect. Allemaal elementen die je nodig hebt als je echt een dynamisme product commercial wilt maken. Je kan de spullen onder andere via Gearbooker. Natuurlijk kan je met een telefoon een simpele low-key productvideo maken die er helemaal niet slecht uit ziet. Het is aan jou hoe hoog je de lat legt.
Door naar de set of studio. Zoals je al vermoed hebt, is er een studio of set nodig om een professionele productvideo te maken. Het is fijn als deze ruimte goed verduisterd kan worden. Verder is het handig als er zo min mogelijk lichte muren en reflecterende objecten in de ruimte aanwezig zijn. Ook een backdrop is een vereiste. Zwart, wit of met kleur, net wat jij nodig hebt. Eventueel een tafel waarop je de backdrop kan leggen om het product op te leggen. Misschien is er nog wat styling nodig of een scene met aankleding. Het is handig om goed voorbereid te zijn en de juiste spullen op de set te hebben.
Filmen
Op naar het echte werk, het filmen! Nu we het concept en scenario hebben, ons filmapparatuur hebben uitgezocht en studio klaar staat gaan we beginnen. De uitvoering van het scenario is een shotlist. Deze shotlist werken we chronologisch af, al komt het regelmatig voor dat er nieuwe inzichten zijn die tijdens het filmen naar voren komen. Geef deze inzichten vooral een kans! Daar komen vaak de mooiste resultaten van. Als iets niet werkt, laat het los, neem even een stap terug en er komt vanzelf een betere optie.

Wat zijn praktische effecten? Het is eigenlijk heel letterlijk, het zijn effecten die (deels) niet op de computer zijn gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan onze Zonnatura commercial, waarbij de ingrediënten en het theezakje van een bovenaanzicht in het kopje vallen. Daarvoor hebben we elk ingrediënt, de gember, peperkorrels, citroengras en het theezakje, op een draaitafel gezet met een greenscreen erachter en dat vervolgens allemaal samengevoegd tot een beeld. Persoonlijk vind ik dit het leukste onderdeel van het vak. Het voelt zo goed als na het renderen het idee heeft gewerkt en het er goed uitziet.

Montage
Na een aantal dagen filmen en praktische effecten creëren, gaan we beginnen aan de montage. Omdat we chronologisch hebben gefilmd kunnen we het materiaal vrij gemakkelijk op volgorde van het scenario terugvinden. Waarna zoals het op maat trimmen van het materiaal. Dit is voor het tempo en continuïteit van de montage. Overigens is het ook handig om als eerste te beginnen met de muziek bepalen, zodat je de cuts en opbouw van het videomateriaal meteen goed kan plaatsen. Als dat gedaan is zet je de praktische effecten in elkaar. Dan kan je kleurbewerking toepassen en de video is al bijna af!
Vervolgens kan je ook nog special effects toevoegen aan de video. Denk aan spetters, vuur, elektriciteit, je kan het zo gek niet bedenken. Houdt wel de zin “don’t overuse it” in gedachten. Productvideo’s met alleen maar special effects kunnen vaak goedkoop overkomen. Bekijk hier de toepassingen van special effecten.
Titel animaties
Ook niet onbelangrijk zijn de (titel) animaties. Door het gebruik van (titel) animaties zet jij je call to action in je eigen huisstijl en typografie krachtig neer. In combinatie met een goede climax en voice-over blijft de boodschap 100% hangen bij de kijkers. Denk aan reclames van parfum- of kledingmerken, deze blijven gewoon hangen en dat is het doel.

Tot slot zijn er nog de geluidseffecten. Goed en passend geluid maakt de video echt af. En je voelt de impact van de visuals vele malen beter. Denk hierbij aan de ijsblokjes die in het glas vallen in de monkey shoulder video.
Dat is er pas achteraf ingezet. Gratis of betaalde geluidseffecten kan je op veel plekken online vinden. Maar het juist plaatsen en bewerken daarvan in een productvideo is nog een kunst. Hetzelfde geldt voor een goede voice-over. Meer hierover in het artikel over geluidseffecten en voice-overs.
Zo maak je een productvideo! Mocht je hulp nodig hebben bij het proces, neem dan contact met ons op.